Buon San Marco a tutti!

Som jag skrivit tidigare är den helige San Marco (sv. Sankt Markus) Venedigs skyddshelgon och idag, den 25 april, är det San Marcos dag, Festa di San Marco!

Idag skall man ge en röd ros, bòcolo, (ännu ej helt utslagen) till sin fru eller flickvän. Seden uppkom enligt legenden för länge sedan när Maria, dotter till en Doge, förälskade sig i den unge och modige trubaduren Tancredi. Dogen förbjöd de unga att gifta sig och för att få sin pappa mer välvilligt inställd till Tancredi föreslog Maria att han skulle bege sig till Spanien för att slåss mot araberna. Utmärkte han sig i kriget kanske Marias pappa skulle acceptera den unge trubaduren som sin svärson.

Tancredi gav sig iväg och snart kom nyheter tillbaka till Venedig om den unge mannens mod och hjältedåd. En dag kom en grupp riddare ledda av Orlando (sv. Roland) till Venedig för att söka upp Maria. De bar på nyheten om den unge Tancredis död. I dödsögonblicket hade han fallit ner bredvid en rosenbuske, plockat upp en rosneknopp och med sina sista krafter bett Orlando att föra den till sin älskade Maria.

Nästa dag, den 25 april, hittades Maria död med rosen, färgad av Tancredis blod, på sitt hjärta. Alltsedan den dagen ger männen i Venedig en röd ros till sina älskade under Festa di San Marco.

Buon San Marco a tutti!

8 commenti

Archiviato in Högtid, Kärlek, Minghetti, Venedig

8 risposte a “Buon San Marco a tutti!

  1. Super_Lara

    🙂 Happy San Marco to you!

  2. Intressant och romantiskt! 😉 Buon weekend!

  3. Intressant! 🙂 Är det inte på denna dag man ska äta “Risi e bisi” också?

  4. Jo men egentligen är det lite konstigt för vissa hävdar att det är bäst att äta rätten när ärtorna är nyskördade… och det bör väl vara på hösten? 🙂

  5. Pingback: Festa di San Marco – Venedig firar sitt skyddshelgon |

  6. Pingback: 25 april 2014 – El bocolo | Minghettis Venedig

Lascia un commento