Venedigs bevingade lejon

Den kanske mest kända piazzan i Venedig är Piazza San Marco och namnet kommer från den helige evangelisten Sankt Markus (it. San Marco). Han har varit Venedigs skyddshelgon sedan början av 800-talet, då två venetianska köpmän stal hans kvarlevor som var begravda i Alexandria och förde dem till Venedig.

Hans symbol var ett bevingat lejon och redan under 1100-talet har detta använts som symbol för republiken och staden Venedig.

Lejonet avbildas med ena tassen på en uppslagen bok med texten Pax tibi, Marce, Evangelista meus, vilket betyder Frid vare med dig, O Markus, min evangelist. Enligt en venetiansk legend var Sankt Markus på besök i den norra delen av Adriatiska havet då hans båt råkade in i en storm. Båten drev iväg och hamnade slutligen i den Venetianska lagunen nära Rialto. Under natten uppenbarade sig en ängel för honom i en dröm och hälsade honom med Pax tibi, Marce, Evangelista meus. Ängeln sade att Venedig skulle bli evangelistens sista viloplats och att de gudfruktiga invånarna skulle bygga en fantastisk stad där han kunde vila i frid. Tydligen krävdes det två venetianska köpmän för att se till att profetian uppfylldes även om de enligt legenden inte fick med sig Sankt Markus huvud som fortfarande vilar i Alexandria.

Lejonet ser man överallt på Venedigs gator och torg och den finns även återgiven på Venedigs bandiera. Flaggan är röd och gul (eller guld) med sex band och med det bevingade lejonet i centrum, en fantastisk symbol för Adriatiska Havets pärla!

Annunci

2 commenti

Archiviato in Historia, Minghetti, Samhälle, Venedig

2 risposte a “Venedigs bevingade lejon

  1. Pingback: Buon San Marco a tutti! |

  2. Pingback: Festa di San Marco – Venedig firar sitt skyddshelgon |

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...