Nizioleti i Venedig

Vandrar du genom Venedigs gator kan du inte missa dem. På väggar och gathörn sitter skyltar som inte bara visar vilken “calle”, “campo” etc du går på just nu utan som också beskriver en viktig del  i den venetianska historien. Varje skylt har sin historia. Kanske är det en beskrivning av en viktig händelse eller en hyllning till en man, kvinna eller släkt som gjort något enastående.

Skyltarna målades för hand ofta på vit botten direkt på husen och man använde ett speciellt typsnitt i form av schabloner.

Campo Bandiera e Moro o de la Bragora är uppkallad efter de båda venetianska bröderna Attilio och Emilio Bandiera, som tillsammans med Domenico Moro, efter en tid i Österrike-Ungerns flotta (där pappan var amiral) bröt sig loss och bildade en motståndsrörelse som verkade för det som skulle komma att bli Italiens frigörelse. Det var ett led i de strömningar som ledde fram till Italiens födelse 1861. Bröderna fick dock aldrig uppleva detta eftersom de avrättades av österrikare redan år 1844.

Torgets ursprungliga namn var la Bragora vilket troligtvis betydde marknad. I övrigt är torget känt för att Antonio Vivaldi föddes i ett av husen den 4 mars 1678 samt att en elefant löpte amok över torget redan år 1819.

Ci vediamo…

Annunci

Lascia un commento

Archiviato in Historia, Kändis, Minghetti, Samhälle, Venedig

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...