Regata Storica 2013

Första söndagen i September varje år äger Venedigs Regata Storica rum. Detta är en mix av historisk parad och båttävling som har anor så långt tillbaka som till 1300-talet då doge Giovanni Soranzo arrangerade den första regattan.

Under regattan har man en parad längs Canal Grande med gamla båtar där alla är klädda i historiska kläder för att hylla när Cyperiotiska drottningen Caterina Cornaro kom till Venedig år 1489. Det markerade början på en period då Venedig räknades som en stormakt i sin del av Medelhavet

Andra delen av regattan är själva båttävlingen som är indelad i fyra grupper, juniorer (små pupparini med två åror), kvinnor (mascarete med två åror), män (caorline med sex åror) och sist mästarnas lopp som äger rum i gondolini, ett slags slimmade gondoler med två åror.

Det som utmärkte detta årets regatta, förutom att kusinerna Rudi och Igor Vignotto återigen vann gondolini-klassen, var att den historiska paraden valde att hedra den tyske turist, Joachim Vogel, som den 17 augusti tragiskt avled när en vaporetto kraschade in i gondolen där han satt med sin familj. Paraden stannade av under någon minut med lyfta åror och både åskådare och deltagare tystnade.

För underbara bilder från regattan besök gärna Faustos blogg:
Benedizione dei Gondolini 2013
Foto Regata Storica 2013
Regata dei Gondolini 2013
Foto delle Bissone

Regata Storica 2013 (Bild använd med tillstånd från Fausto Maroder)

Lascia un commento

Archiviato in Historia, Minghetti, Sport, Venedig

Lascia un commento