Protest mot kryssningsfartyg i Venedig

I söndags eftermiddag hölls en fredlig protest mot de stora kryssningsfartyg som passerar alldeles för nära Piazza San Marco och Guidecca-kanalen (se tidigare inlägg). Problemet delar upp Venedigs befolkning i två läger där de som är positivt inställda ser fördelen med de turister som kryssningsfartygen släpper av under ett antal timmar.

Söndagens protester, som lockade hundratals personer från både öarna och fastlandet, sammanföll med ett besök av Costa Favolosa, ett 290 meter långt och 17 våningar högt kryssningsfartyg med knappt 4000 passagerare och 1100 besättningsmän. Söndagar är den vanliga dagen för besök av ibland så många som 3-4 fartyg. Venedigs fundament är redan hårt belastat och dessa fartyg släpper av horder av turister som under några intensiva timmar skall besöka staden. Dessutom är fartygens motorer igång under hela tiden vilket förorenar både luft och vatten.

Det är klart att dessa besök genererar en hel del pengar till butiker och restauranger men det är viktigt att man ser vilka problem dessa fartyg ställer till med i det långa loppet.

Vad man i framtiden behöver är en hållbar turism som sliter mindre på staden. Besök gärna Faustos blogg för bilder från protesterna.

Annunci

1 Commento

Archiviato in Minghetti, Resa, Venedig

Una risposta a “Protest mot kryssningsfartyg i Venedig

  1. Översvämningshotet har naturligtvis alltid funnits där. Läget vid lagunen har militärt inneburit ett skydd, men lagunen är ingen bekväm granne. Den har alltid haft en benägenhet att gå till våldsamheter. Tidvattenskillnaden är ofta hela 90 cm. Särskilt dramatiskt kan det bli mellan oktober och april, då staden ofta drabbas av ”acqua alta”. Vad som gjorde läget så mycket värre under 1900-talet var uppmuddringen av en stor djupkanal till industriförorten Mestre och hamnen Porto Marghera på fastlandet, utsläppen därifrån och den moderna sjöfarten, inte minst oljetankers och jättelika kryssningsfartyg. Inte bara kajerna utan också de pålar en stor del av staden vilar på utsattes för allt värre påfrestningar. Under 1900-talet sjönk staden hela 23 cm. Under detta århundrade kan tendensen ytterligare förstärkas av vattennivåhöjningar på grund av växthuseffekten.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...