Fontego dei Tedeschi

Fontego dei Tedeschi (eller Fondaco dei Tedeschi på standarditalienska) ligger nära Rialto-bron vid Canal Grande.

Byggnaden uppfördes 1228 men fick återuppbyggas i början av 1500-talet efter en brand. Som namnet antyder utgjorde Fontego dei Tedeschi Venedigs germanska handelssäte och var ett mellanstopp för handelsvaror från Orienten som skulle vidaretransporteras till Alperna och nuvarande Tyskland. Venetianska republiken fick givetvis provision på handeln.

Foto: Fausto, Alloggi Barbaria

Byggnaden har fyra våningar. I botten var det lagerrum och ovanpå kontor. De två översta planen bestod av 160 inkvarteringar för handelsmännen. Kända konstnärer som Titian, Tintoretto och Veronese har smyckat in- och utsidan men inte mycket återstår idag.

Fontego dei Tedeschi är ungefär 10 000 kvadratmeter stort och har fram till nu varit huvudkontor för Posten i Venedig. Det är dock Benetton som äger byggnaden och de planerar tyvärr att använda den som varuhus. Det verkar som om de för närvarande ligger lite i tvist med staden om hur byggnaden skall användas och vem som skall betala vad om jag förstått rätt.

Tyvärr klottras det en hel del i Venedig och Fontego dei Tedeschi har inte blivit skonad. Häromdagen tog Stefano Soffiato, Matteo Secchi och flera andra från venessia.com saken i egna händer och visade på 10 minuter hur man kan rätta till detta.

Annunci

Lascia un commento

Archiviato in Historia, Minghetti, Venedig

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...