Giornata mondiale del pesto

Idag den 17 januari firas pestons dag!

Det är fjärde gången som La Giornata Internazionale delle Cucine Italiane firas och maträtten som valts ut för 2011 är Pesto Genovese. Myndigheter i Ligurien söker nu skyddad ursprungsbeteckning (SUB) för pesto genovese inom EU.

En riktig pesto skall innehålla följande sju ingredienser:
– Basilika från Genova (SUB)
– Vitlök
– Olivolja Riviera Ligure (SUB)
– Salt
– Pinjenötter
– Pecorino
– Grana Padano

Ordet pesto kommer från pestare, att krossa i en mortel. Jag gav Buonasera en mortel i granit i julklapp. Jag kanske skulle testa att göra egen pesto…

Själv har jag alltid lite pasta och en burk med pesto (köpt) ståendes i köket på jobbet. Det får nog bli en pasta med pesto till lunch idag. 😀

Ci vediamo…

Annunci

Lascia un commento

Archiviato in Italien, Mat, Minghetti

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...