Solo canzoni veneziane in gondola

Många turister som tar en tur i en gondol när de besöker Venedig vill väldigt gärna att gondoljären sjunger en liten serenad för dem. Nu har man kommit fram till att av de tio mest efterfrågade sångerna så är endast tre från Venedig.

Den mest efterfrågade sången, O Sole Mio, är napolitansk medan en annan, That’s Amore (mest känd i Dean Martins version) inte ens är italiensk.

Detta har retat upp den venetianske politikern Alberto Mazzonetto från Lega Nord som bannar gondoljärerna och manar till bättring. Mazzonetto tycker att genom att sjunga dessa icke-venetianska sånger så bidrar man till att ge Venedig ett dåligt rykte, man reducerar staden till att bli ett Disneyland och respekterar inte stadens kultur och identitet.

Själv har jag genom åren (och familjens indoktrinering 😉 ) kommit att älska Venedig och om turisten vill höra en sång från Neapel så är det kanske inte det hela världen. De flesta besökarna är inte bekanta med den venetianska musiken och ärligt talat så har staden större problem än så, bl a med avbefolkningen och hiskeliga reklamskyltar som täcker de fina gamla palazzi.

Michele Bozzato, före detta gondoljär och sångare, vill att gondoljärerna tar på sig rollen som kulturbärare och gradvis introducerar venetianska sånger för sina kunder. Men utan att banna dem för att de ger kunden vad kunden vill ha.

Det låter som ljuv musik i mina öron. 😀

Ci vediamo…

Annunci

2 commenti

Archiviato in Italien, Minghetti, Musik, Venedig

2 risposte a “Solo canzoni veneziane in gondola

  1. Nej jag måste boka resa till Venedig! Vi hade ju halvt om halvt planerat, men kom aldrig iväg. Det ser underbart ut och när jag kommer dit ska jag be gondoljären att sjunga una canzone veneziana 😎 Trevlig helg!

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...