Carlo Naya och Carlo Ponti

Jag vet att det finns en del läsare som liksom jag är fotointresserade och skulle ni liksom jag även vara intresserad av Venedig så är Carlo Naya en figur ni borde titta lite närmare på. Carlo Naya föddes 1816 i Tronzano Vercellese nära Turin och studerade till jurist i Pisa. Men istället för att arbeta med juridik reste han runt mycket med sin bror och de kom att öppna en daguerrotypstudio i Konstantinopel. Daguerrotypi är en tidig fototeknik som användes fram till 1860-talet.

Efter broderns död 1857 flyttade Carlo hem till Italien och bosatte sig i Venedig. Han började arbeta under Carlo Ponti, en känd fotograf som var född i Schweitz, men som 1852 flyttade till Venedig. Av någon anledning blev Naya och Ponti osams och Carlo Naya öppnade en egen studio som 1868 flyttades till Piazza San Marco. Naya och Ponti anses av många som de främsta skildrarna av Venedigs turiststråk under 1800-talet.

Blev ni nyfikna? På wikimedia commons finns många underbara gamla foton signerade Naya och Ponti. Det är riktigt kul att titta på 150 år gamla foton som faktiskt lika gärna kunde varit tagna igår!

Ci vediamo…

Ca’ Rezzonico, Carlo Naya
Annunci

Lascia un commento

Archiviato in Foto, Minghetti, Venedig

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...