Parmesan som säkerhet

Den italienska banken Credito Emiliano har tagit emot 440.000 parmesanostar som säkerhet för lån. Varje ost väger 40 kg och värderas till ca 300 euro (idag 3058 kr och 35 öre). Credito Emiliano har använt parmesan som säkerhet för lån sedan 1953 och förvarar dem under kontrollerade förhållanden i två stora klimatkontrollerade lagerhus, Magazzini Generali delle Tagliate.

Systemet uppkom för att de lokala parmesanproducenterna skulle kunna säkra lån av banken, men parmesan som har använts som valuta i många hundra år tidigare. De 440.000 ostarna är värda drygt 134 miljoner euro och om banken inte skulle få tillbaka pengarna för lånen säljs parmesanostarna istället. Skulle priset på parmesan sjunka krävs skillnaden in i form av pengar eller ännu mer ost av låntagarna. Om du vinner jackpotten på Superenalotto (som höjdes till 139,9 miljoner euro igår) skulle du kunna köpa alla 440.000 ostarna och ändå få en slant över till några flaskor Amarone. 😀

Det som irriterar mig är ett man med enkel matematik kan räkna ut att kilopriset på parmesan är 76,45 kr. Nästan en tredjedel av vad vissa handlare tar i Sverige. Willys som har den billigaste osten som jag har hittat har ändå lagt på 100%! Man kan ju bara bli förbannad! Skäms svenska parmesanhandlare för era priser!

Ci vediamo…

EDIT 20/8: Lustigt nog läser jag i flera nättidningar idag att man nu funderar på att utveckla detta system att även innefatta vin, skinka m.m. Läs mer på ABDN, SvD.

Annunci

1 Commento

Archiviato in Ekonomi, Italien, Mat, Minghetti

Una risposta a “Parmesan som säkerhet

  1. Pingback: Parmesan är tydligen laktosfri «

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...