Il frigorifero degli orrori

Nästa vecka presenterar den italienske jordbruksministern Luca Zaia ett “skräckens kylskåp” proppfullt med förfalskade produkter märkta “made in Italy”.  Han hoppas att allmänheten uppmärksammar problemet med falska matvaror och menar att endast en av tio produkter märkta “made in Italy” faktiskt är producerade i Italien. Många italienska produkter är skyddade av EU: s regelverk  om ursprungs-och tillverkningsprocessen. Exempelvis får ingen skinka utanför Parma-området förses med etiketten parmaskinka. Luca Zaia uppmanar till “noll-kilometers-tolerans” vilket innebär att man i så hög grad som möjligt skall handla och stödja närproducerade produkter.

Jag har precis läst färdigt Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson och får nog säga att mina ögon öppnats. Vad är det egentligen vi stoppar i huvudet? Och vad är det för matkultur vi lär våra barn? Att mat skall vara så billigt som möjligt och därmed kanske även så utarmat och kemiskt tillrättalagt som möjligt? Är en plasma-tv viktigare än riktig mat som faktiskt smakar gott?  Det kanske är dags att vi lägger några extra kronor på att faktiskt köpa riktig mat. Det kanske är dags att barnen får vara med och handla och laga mat så att de lär sig hur fantastiskt viktigt och framförallt hur gott det kan vara! Det kanske är dags att betona vikten av att faktiskt äta tillsammans, hela familjen. När jag gifte mig med Buonasera fick vi ett lyckönskningsbrev från pappan till en av hennes kompisar. Jag vet inte om det var hans egna ord men jag har aldrig glömt dem. Han skrev att den viktigaste möbeln i ett hus är köksbordet. Det är där man samlas kring en bit mat och delar med sig av dagens händelser tillsammans med familj och vänner. Så sant!

Tips på hur du äter bättre kan du få på Äkta vara. Dessutom skall tydligen Aftonbladet ha en artikelserie med Mats-Eric Nilsson. Viktigast är dock att du själv tar initiativ och tittar en extra gång på vad det är du stoppar i huvudet.

Ci vediamo…

Annunci

Lascia un commento

Archiviato in Dryck, Familj, Mat, Minghetti

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...