Grappolini – en mästare på olivolja

grappolini.jpgJag beundrar människor som verkligen brinner för något. Som skaffar sig en enorm kunskap inom ett område och sedan tillför den en ny dimension. Som Giuseppe Grappolini i byn Loro Cuifenna strax söder om Florens i Toscana. Han är olivoljeexpert i tredje generationen och en av de få (om inte den ende) som kan blindtesta olivoljor och veta vilken typ av oliv den är gjord av. Det är verkligen imponerande. Dessutom håller hans olivoljor en verkligt hög klass.

Olivoljan är inte bara god utan även nyttig. I Sverige förbrukar vi blygsamma två deciliter per person medan man i Italien närmar sig elva liter per person och år. Utbudet av olivolja i affärerna idag ökar och för att man skall veta lite vilken typ av olja som är bra rekommenderar jag som en introduktion zetas olivoljeskola  eller Johan Blanches olivoljeguide.

grappolini2.jpg

Bild: Zeta

Annunci

3 commenti

Archiviato in Italien, Mat, Minghetti

3 risposte a “Grappolini – en mästare på olivolja

  1. dorine

    Jag skulle aldrig dricka olivolja! Brr..

  2. Elva liter! Låter som man använder den till allt. Vad kan man göra mer med olivolja än laga mat, hälla på sallader och ev. och dricka?..

  3. J o B

    Älska med den,,, fantastisk att ha som sexolja….

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione / Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione / Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione / Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione / Modifica )

Connessione a %s...